Mozarts Requiem koncert

[Constanze] Mozarts Requiem

  • Dato3. april 2022
  • Tidspunkt16:00
  • StedViborg Domkirke
  • PrisKr. 120, u. 25 år halv pris

Constanze og det ufuldendte mesterværk
Da Wolfgang Amadeus Mozart døde den 5. december 1791, efterlod han sig et ikke færdiggjort værk, som ikke blot skulle blive et af hans største og mest betydningsfulde. Det skulle også vise sig at blive en økonomisk redningsplanke for hans enke, Constanze Mozart, og parrets to børn. Mozarts Requiem.

Program
Mozart: Et incarnatus est, sopranarie fra Messe i c-mol KV 427
Kunzen: Symfoni i g-mol, 1. sats
Mozart: Requiem

Medvirkende
Frederikke Kampmann (sopran, skuespiller)
Josefine Andersson (alt)
Anders Kampmann (tenor)
Steffen Bruun (bas)
Søren Birch (dirigent)
Aarhus Universitetskor
Kor 72
Orkester MidtVest

Süssmayr hjælper Constanze
Tynget af sorg og presset af de økonomiske omstændigheder fik Constanze foranstaltet, at Requiet blev færdiggjort af Franz Xaver Süssmayr, en 25-årig komponist og tidligere elev af Mozart. Dermed kunne hun indkassere de resterende 50 % af bestillingshonoraret fra personen, der, anonymt og via et forklædt sendebud, havde bestilt værket: greve Franz von Walsegg.

København og Constanze
Mens denne historie efterhånden er alment kendt, så er det betydeligt færre der ved, at det store arbejde med at forvalte og udgive Mozarts efterladte værker delvist blev overtaget af Constanzes nye ven og senere ægtemand, den danske Georg Nicolaus Nissen. Nissen var, da de mødtes i 1797, ansat ved den danske udenrigstjeneste i Wien. Georg Nissen og Constanze Mozart samarbejdede tæt om at få udgivet Mozarts værker og om at skrive den første biografi af W. A. Mozart. De blev viet i 1809 og bosatte sig året efter i København, hvor de boede frem til 1820.

Da Nissen døde i 1826 stod Constanze atter som enke – og atter med et ufuldendt værk: Biografien om hendes første mand, Wolfgang, skrevet sammen med hendes anden mand, Georg. Endnu engang viste hun sig handlekraftig og i 1828 udkom historiens første Mozart-biografi, ”Biographie W. A. Mozarts.”

Historien om Constanze
Constanze er ofte negativt beskrevet i både historiebøgerne og størstedelen af de kendte Mozart-biografier (undtagen den allerførste naturligvis, som blev skrevet af hendes anden agtefælle, danske Georg Nicolaus von Nissen), men nyere forskning viser, at dette billede af Mozarts hustru ikke yder hende retfærdighed, og at virkeligheden i al fald rummer mange flere nuancer.

Om programmet
Denne koncert indledes med musik fra Constanzes tid i København af en af hendes bekendte, komponisten F.L.Æ Kunzen. Den byder desuden på en perle af en Mozart-arie, som han skrev til sin hustru Constanze, og som hun sang ved uropførelsen i Salzburg, ”Et Incarnatus est” fra ”Den store Messe” i c-mol. Slutteligt høres Mozarts sidste værk ”Requiem i d-mol” i den version som Süssmayr færdiggjorde ud fra Mozarts skitser.

Tak til
Klassisk Viborg
Knud Højgaards Fond
William Demant Fonden
Dansk Tennis Fond
Fonden til fremme for klassisk amatørmusik
Toyota-Fonden
Superego