Nyt filmmusik-eksperiment Belyser musikkens betydning

29-09-21

De tre komponister Kristoffer Nybye, Anders Malta og Magnus Plejdrup har alle skrevet ny musik til koncerten.

Under koncertrækken ”Herfra og til Hollywood” præsenterer Orkester MidtVest publikum for forskellig musik til samme filmsekvens fra ny, dansk animationsfilm.

Du har måske prøvet at skrue ned for lyden, når filmen blev lidt for uhyggelig? Eller du har mærket spændingen, når samme tone gentages med stigende volumen, fordi du aner, at der lige om lidt sker noget farligt! Hvad gør musik egentlig ved vores oplevelse af en film? Det er der skrevet tykke bøger om, men Orkester MidtVest og REMUS giver publikum mulighed for selv at opleve det under koncertrækken ”Herfra og til Hollywood” fra 29. sep. til 3. okt.

Filmmusikalsk eksperiment

Ved koncerten vil publikum blandt andet se en filmsekvens på ca. 3 minutter på et stort lærred over orkestret. Den samme filmsekvens afspilles tre gange i træk – men hver gang med ny musik! Det er de tre komponister Kristoffer Nybye, Anders Malta og Magnus Plejdrup, som har skrevet musikken. Og filmsekvensen er et uddrag fra en ny animationsfilm med titlen ”Jeg har ikke tid til det her”. Filmen er et afgangsprojekt fra Den Danske Filmskole anno 2020 og vises for tiden ved festivaller rundt i verden, inden den forhåbentlig får sin offentlige premiere herhjemme i 2022. Filmen er instrueret af Mathias Rodrigues Bjerre. 

Et spørgsmål om timing

For orkestret er det en spændende og udfordrende opgave. Orkesterchef Niels Bastrup fortæller, at orkestret ofte har spillet filmmusik, er det første gang, at de skal spille musikken live til en filmvisning. 

”Den største udfordring er timingen. Der er en del effekter i musikken, som kræver, at hele orkestret timer deres toner præcist til filmen. For at kunne dette spiller vi med kliktrack, som dirigenten og de fleste af musikerne hører ved hjælp af et headset. Man hører takten i musikken i form af nogle kliklyde, og når musikerne timer musikken til klikket, så ved de, at det også passer med filmen. Det lyder let, men det er det ikke. For der skiftes takt og tempo undervejs, og på samme tid skal man have ét øre på klikket, ét på orkestret, ét øje på noden og ét på dirigenten, siger Niels Bastrup og griner lidt. 

Tre komponister – tre slags musik

De tre komponister har forskellig uddannelsesmæssig baggrund og også hvert sit ”fag” ved siden af kompositionen. Kristoffer Nybye er uddannet jazz-klarinettist, Anders Malta er uddannet som trompetist, og Magnus Plejdrup er netop påbegyndt en master i orkesterdirektion ved Royal Conservatoire of Scotland i Glasgow efter at have færdiggjort en bachelor i klassisk komposition ved Det Jyske Musikkonservatorium i sommer. 

Om processen fortæller komponist Magnus Plejdrup:
– Det har været en stor oplevelse at skrive musik til filmen. Filminstruktør Mathias Rodriguez har givet os et genialt tematisk oplæg omkring at skulle vælge mellem karriere og kærlighed, en situation jeg selv har stået i flere gange, og det har været ikke alene en stor ære, men også enormt forpligtende at få lov at ‘farve’ dette oplæg med mine personlige erfaringer og tanker.

Magnus Plejdrup tror, at musikken kan tilføje filmoplevelsen en ekstra dimension.
– Når man blander to kunstformer (i dette tilfælde visuel og auditiv kunst, altså – film og musik), er det for mig vigtigt, at begge kunstformer fortæller ’sit eget syn på sagen’, som så danner et ’større hele’ når de bliver kombineret. På denne måde bliver det samlede kunstneriske udtryk stærkere, da begge kunstformer prioriteres ligeligt, og ja, ultimativt – fortæller to sider af samme historie.

Koncerterne finder sted

  1. sep. kl. 19.30 i Viborg Musiksal
  2. okt. kl. 11.45 på Struer Statsgymnasium
  3. okt. kl. 19.30 i Musikteatret Holstebro
  4. okt. kl. 16.00 i Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

Medvirkende ved koncertrækken:

Christina Åstrand – violin

Henrik Vagn Christensen – dirigent

Orkester MidtVest og REMUS – Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester

Tre unge komponister fra Det Jyske Musikkonservatorium, Royal Conservatoire of Scotland og Syddansk Musikkonservatorium: Magnus Plejdrup, Anders Malta og Kristoffer Viktor Nybye

Mathias Rodrigues Bjerre, filminstruktør på afgangsprojekt 2020 i animation fra Den Danske Filmskole. 

Flere oplysninger kan findes på omv.dk/koncerter.

Kontakt: Orkesterchef Niels Bastrup, 2230 6494, niels@omv.dk

Kort om os

Orkester MidtVest er symfoniorkester for hele Midt- og Vestjylland og består af både professionelle musikere og spirende talenter.

Vores opgave er at fremme talentudviklingen og udbrede glæden ved klassisk musik til et stadig større publikum.

Orkesterchef til Orkester MidtVest

Wolfgang Amadeus Mozarts sidste mesterværker blev udbredt med dansk hjælp og kan til april opleves i tre midtjyske kirker.

Det var Wolfgang Amadeus Mozarts tidligere elev og komponist Franz Xaver Süssmayr, der af Constanze blev peget på til at færdiggøre Requiet ud fra Mozarts skitser. Men enken fik også hjælp fra dansk side.

- Hvad mange ikke ved er, at det var den danske diplomat Georg Nicolaus Nissen, der hjalp Constanze i det store arbejde med at forvalte og udgive Mozarts efterladte værker. De to mødtes i 1797, da danskeren var ansat i den danske udenrigstjeneste i Wien, fortæller Niels Bastrup.

Constanze og Georg blev viet i 1809 og flyttede året efter til København, hvor de sammen boede i 10 år. Parret samarbejdede ikke kun tæt om at få udgivet Mozarts værker, men også på historiens første biografi af W. A. Mozart, der blev udgivet to år efter den danske diplomats død i 1828.

Musik fra tiden i København

Koncerten indledes med musik fra Constanzes tid i København af en af hendes bekendte fra tiden i Danmark, komponisten F.L.Æ. Kunzen.

Koncerten byder desuden på en perle af en Mozart-arie, som han skrev til sin hustru Constanze, og som hun sang ved uropførelsen i Salzburg, ”Et Incarnatus est” fra ”Den store Messe” i c-mol. Slutteligt høres Mozarts sidste værk ”Requiem i d-mol” i den version, som Süssmayr færdiggjorde ud fra Mozarts skitser. 

Orkester MidtVest får i koncerten musikalsk selskab af Aarhus Universitetskor, Søren Birch (dirigent), Steffen Bruun (bas), Anders Kampmann (tenor), Josefine Andersson (alt) og Frederikke Kampmann (sopran, skuespiller). Koncerten opføres i Viborg Domkirke 3. april; i Nørrelandskirken, Holstebro 9. april og i Sankt Lukas Kirken, Aarhus 10. april. Alle koncerter starter kl. 16.00, og der kan købes billetter på Orkester MidtVests hjemmeside samt i døren - med forbehold for udsolgt.

Orkesterchef takker af

Koncertrækken markerer også afslutningen på Niels Bastrups periode som orkesterchef. Niels Bastrup kom til i 2013 og har således stået i spidsen for Orkester MidtVest i mere end otte år.

- Jeg er taknemmelig for de otte gode år, jeg har haft med Orkester MidtVest og de mange engagerede mennesker omkring det, og jeg synes, vi kan se tilbage på en masse gode koncertrækker både i de lokale musikforeninger og i de større koncertsale.

Orkestrets fokus på talentudvikling har været en vigtig hjørnesten i Niels Bastrups periode, hvor næste trin i denne udvikling bliver MidtVest Ungdomsorkesters deltagelse i Florence Youth Festival i Italien til sommer. Niels Bastrup tiltræder en stilling som Sales Manager ved firmaet EarMaster, som laver software til musikundervisning i hørelære og musikteori.

Kontakt

Orkester MidtVest
c/o Holstebro Musikskole
Bisgårdmark 16
7500 Holstebro

Orkesterchef
Oliver Quast
Tlf. 24888777
mail@omv.dk

Se flere

CVR 39906341
Konto 7600 - 1538966