Orkester MidtVest dirigent modtager rejselegat på 60.000 kroner

8-01-20

Ole Faurschou, orkesterdirigent på OrkesterEfterskolen i Holstebro, rejser snart til Helsinki, Bremen og Wien for at blive endnu dygtigere til at dirigere. Han har nemlig modtaget Arne Hammelboes Rejselegat på 60.000 kroner.

Orkesterdirigent på OrkesterEfterskolen i Holstebro, Ole Faurschou, går et travlt rejseår i møde. Han har nemlig modtaget Arne Hammelboes Rejselegat på 60.000 kroner, som hvert år uddeles af Dansk Kapelmesterforening.

– Jeg er meget glad for legatet. Det er altid dejligt, når nogen får øje på det arbejde, man laver. Jeg ser det som et skulderklap fra mine kolleger i kapelmesterforeningen. Jeg er også glad for, at det giver mig mulighed for at rejse ud og blive klogere, siger Ole Faurschou.

 

Stort arbejde med talenter

Arne Hammelboe var Dansk Kapelmesterforenings mangeårige formand. Da han døde i 2005, testamenterede han en million kroner til oprettelse af et rejselegat til videreuddannelse i udlandet. Ole Faurschou får legatet, fordi han arbejder seriøst med udvikling af nye, unge talenter.

– Ole Faurschou får årets rejselegat for sit store arbejde med unge musikere og dirigenter dels på OrkesterEfterskolen og på Malko Dirigentskolen. Talentarbejde er vigtigt for at sikre fremtidens danske musikliv, siger Jesper Grove Jørgensen, formand for Dansk Kapelmesterforening.

 

Ud i verden

Ole Faurschou er uddannet i direktion med debut fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og fra

‘Universität für Musik und Darstellende Kunst’ i Wien. Han underviser i dag i direktion på DRs Malkodirigentskole, på konservatorierne i København og Esbjerg samt på OrkesterEfterskolen i Holstebro. Ole Faurschou har stået bag talrige messer og oratorier af Mozart, Brahms, Bach i Danmark og udlandet, og har dirigeret over det meste af Europa samt USA og Kina. Han har vundet talrige 1. priser ved konkurrencer i ind- og udland – f.eks. prisen som ’Bedste dirigent’ ved Chor Olympics i Beijing 2006 og vinder af ’Grand Prix’ ved ’Musica sacra a Roma’ 2015 og repræsenteret Danmark ved EBUs fjernsynstransmitterede Choir of the Year 2017. Ole Faurschou er desuden efterspurgt som instruktør og dommer ved internationale korkonkurrencer.

Ole Faurschou planlægger at rejse til Helsinki, Bremen og Wien i 2020 for at finde inspiration til sit forsatte arbejde med unge musikere og dirigenter.

– I Bremen vil jeg følge den dygtige dirigent Paavo Järvis prøver med Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Da jeg arbejder med unge talenter, vil jeg også besøge Sibelius Academy på University of the Arts Helsinki, fordi de har en meget større tradition for at uddanne dirigenter, end vi har herhjemme. Endelig vil jeg også besøge den skole, hvor jeg selv er uddannet – nemlig universitetet i Wien for at opleve, hvordan uddannelsen af dirigenter har udviklet sig, siden jeg gik der, siger Ole Faurschou.

Inden Ole Faurschou rejser ud i verden, skal han for tredje år i træk dirigere ved Orkester MidtVests fire nytårskoncerter i Holstebro, Viborg, Ringkøbing og Hanstholm. Læs mere om koncerterne på Orkester MidtVests hjemmeside omv.dk.

Ønsker I yderligere kommentarer, kan I kontakte:

  • Ole Faurschou, orkesterdirigent på OrkesterEfterskolen i Holstebro: Telefon 4085 6631, e-mail faurschou@gmail.com.
  • Niels Bastrup, orkesterchef i Orkester MidtVest: Telefon 2230 6494, e-mail niels@omv.dk.

Kort om os

Orkester MidtVest er symfoniorkester for hele Midt- og Vestjylland og består af både professionelle musikere og spirende talenter.

Vores opgave er at fremme talentudviklingen og udbrede glæden ved klassisk musik til et stadig større publikum.

Orkesterchef til Orkester MidtVest

Wolfgang Amadeus Mozarts sidste mesterværker blev udbredt med dansk hjælp og kan til april opleves i tre midtjyske kirker.

Det var Wolfgang Amadeus Mozarts tidligere elev og komponist Franz Xaver Süssmayr, der af Constanze blev peget på til at færdiggøre Requiet ud fra Mozarts skitser. Men enken fik også hjælp fra dansk side.

- Hvad mange ikke ved er, at det var den danske diplomat Georg Nicolaus Nissen, der hjalp Constanze i det store arbejde med at forvalte og udgive Mozarts efterladte værker. De to mødtes i 1797, da danskeren var ansat i den danske udenrigstjeneste i Wien, fortæller Niels Bastrup.

Constanze og Georg blev viet i 1809 og flyttede året efter til København, hvor de sammen boede i 10 år. Parret samarbejdede ikke kun tæt om at få udgivet Mozarts værker, men også på historiens første biografi af W. A. Mozart, der blev udgivet to år efter den danske diplomats død i 1828.

Musik fra tiden i København

Koncerten indledes med musik fra Constanzes tid i København af en af hendes bekendte fra tiden i Danmark, komponisten F.L.Æ. Kunzen.

Koncerten byder desuden på en perle af en Mozart-arie, som han skrev til sin hustru Constanze, og som hun sang ved uropførelsen i Salzburg, ”Et Incarnatus est” fra ”Den store Messe” i c-mol. Slutteligt høres Mozarts sidste værk ”Requiem i d-mol” i den version, som Süssmayr færdiggjorde ud fra Mozarts skitser. 

Orkester MidtVest får i koncerten musikalsk selskab af Aarhus Universitetskor, Søren Birch (dirigent), Steffen Bruun (bas), Anders Kampmann (tenor), Josefine Andersson (alt) og Frederikke Kampmann (sopran, skuespiller). Koncerten opføres i Viborg Domkirke 3. april; i Nørrelandskirken, Holstebro 9. april og i Sankt Lukas Kirken, Aarhus 10. april. Alle koncerter starter kl. 16.00, og der kan købes billetter på Orkester MidtVests hjemmeside samt i døren - med forbehold for udsolgt.

Orkesterchef takker af

Koncertrækken markerer også afslutningen på Niels Bastrups periode som orkesterchef. Niels Bastrup kom til i 2013 og har således stået i spidsen for Orkester MidtVest i mere end otte år.

- Jeg er taknemmelig for de otte gode år, jeg har haft med Orkester MidtVest og de mange engagerede mennesker omkring det, og jeg synes, vi kan se tilbage på en masse gode koncertrækker både i de lokale musikforeninger og i de større koncertsale.

Orkestrets fokus på talentudvikling har været en vigtig hjørnesten i Niels Bastrups periode, hvor næste trin i denne udvikling bliver MidtVest Ungdomsorkesters deltagelse i Florence Youth Festival i Italien til sommer. Niels Bastrup tiltræder en stilling som Sales Manager ved firmaet EarMaster, som laver software til musikundervisning i hørelære og musikteori.

Kontakt

Orkester MidtVest
c/o Holstebro Musikskole
Bisgårdmark 16
7500 Holstebro

Orkesterchef
Oliver Quast
Tlf. 24888777
mail@omv.dk

Se flere

CVR 39906341
Konto 7600 - 1538966